dijous, 3 de maig del 2018

La història de la ciència com mai te l'han explicat.


Encara que Sant Jordi ja ha passat, vull recomanar-vos un llibre que us acostarà al món de la ciència: La història de la ciència com mai te l'han explicat., d'Ignasi Llorente.
Si ens preguntem què és la ciència, trobarem moltes possibles respostes. A mi m'agrada força la que dóna l'autor del llibre: La ciència és una actitud de compromís amb el dubte, en la cerca continuada de la veritat sobre el món que ens envolta. Un dubte que implica no donar cap hipòtesi per certa fins que l'haguem verificat experimentalment, i estar oberts a que noves hipòtesis desbanquin o perfeccionin les que en un moment donat estan vigents.

Ja dins del llibre, Llorente ens acompanya en un camí en el que trobarem una gran quantitat de personatges singulars, i, sovint genials, que amb la seva actitud i el seu treball han fet avançar la ciència des de l'antiga Grècia fins els nostres dies.
Trobarem, entre molts d'altres, Tales de Milet, recordat pels seus desenvolupaments en matemàtiques i geometria, i que va evitar una guerra gràcies a l'astronomia; Al-Khwarizmi, que va permetre la conservació de molts textos científics grecs mitjançant la seva traducció a l'àrab, i ens va aportar la numeració decimal hindú;  els grans genis de l'astronomia, la cosmologia i la física:  Brahe, Kepler, Galileu i Newton; el fundador de la química moderna, Lavoisier, els desenvolpadors de l'electricitat i l'electromagnetisme: Faraday i Maxwell;  l'autor de la teoria de l'evolució Charles Darwin o el gran pare de la física moderna, Albert Einstein.

Tots ells van haver de treballar dur per avançar en la resolució dels seus dubtes, i alhora van llegar nous dubtes als que els van seguir. El camí resta obert, però el seu seguiment és apassionant. Per recórrer-lo us recomano el llibre d'Ignasi Llorente, que està escrit amb rigor i amenitat. Després de llegir-lo ens fa sentir  més a prop del món de la ciència.