divendres, 17 de novembre del 2017

La sèquia de Manresa

En una altra entrada d'aquest blog, quan parlàvem del Museu Agbar de les Aigües,  recordàvem com d'important n'és l'aigua per a les nostres vides, i l'esforç que a vegades s'ha de fer per disposar-ne.
Un veritable esforç es van veure obligats a fer els ciutadans de Manresa quan el 1336-37 una manca forta de pluja va assecar els pous de la ciutat i provocava problemes importants. En conseqüència, van començar les gestions perquè Pere III el Cerimoniós autoritzés la construcció d'una sèquia que portés l'aigua del riu Llobregat a la ciutat de Manresa.

Van haver de superar problemes importants. Un d'ells va ser l'oposició a l'obra del bisbe de Vic, ja que perjudicava els seus interessos (tenia molins per la zona que es movien amb corrents d'aigua), i va excomunicar la ciutat de Manresa. La situació es va superar quan, segons la tradició,  el 21 de febrer de 1345 una llum resplendent provinent de la muntanya de Montserrat va arribar fins a l'Església del Carme, on va entrar per una finestra i les campanes van començar a tocar soles. Aquest fet miraculós va influir sobre el bisbe, que va retirar l'excomunió i no es va oposar més a la construcció de la sèquia. En el seu record, els manresans celebren cada any el mes de febrer la Festa de la Llum.
La sèquia es va acabar el 1383. Inicia el seu recorregut a Balsareny, on recull l'aigua del Llobregat i transcorre durant més de 26 Km fins Manresa, travessant els municipis de Balsareny, Sallent i Sant Fruitós de Bages i Santpedor, amb un pendent de tan sols 10,63 m. Una meravella de l'enginyeria de l'època !. 

L'aigua, que s'aprofita tant per beure com per regar flueix a una velocitat de 0,40 m/seg i triga 18 h en fer el trajecte de Balsareny a Manresa. 
Tot el trajecte al costat de la sèquia, que supera 31 ponts o aqüeductes i 71 pontarrons, està condicionat, i permet fer passejades força agradables, en un entorn ple de vistes gratificants, que fa molt recomanable la sortida.

En la seva arribada a Manresa la sèquia ho fa al Parc de l'Agulla on hi ha un llac que, a més de servir de gaudi al Parc, fa de pre-filtre   i regulador de l'aigua. El Parc és un bon punt per iniciar el vostre recorregut per la sèquia, i també per informar-vos, ja que hi ha un punt d'informació. També podeu informar-vos consultant la web de "Parc de la Sèquia".