dimecres, 8 de novembre del 2017

Dones lliures


Els tres llibres que recomano aquest mes tenen en comú que han estat escrits per dones i que tenen una vocació política més que evident. Començo referint-me a la quarta novel.la de la sèrie 'Episodios de una guerra interminable' - de clara estirp galdosiana - creada per Almudena Grandes. 'Los pacientes del Doctor García' (Tusquets) és una obra tan extensa com ambiciosa i té un puls narratiu, una riquesa documental i una força emotiva realment admirables. La xarxa d'evasió de criminals nazis constituïda als anys 40 entre Alemanya, Madrid i Argentina per la nazi Clara Stauffer és el centre de la trama. Els seus dos protagonistes principals són dos homes que treballen pels espionatges de la República i dels Estats Units per denunciar la  col.laboració dels governs dels generals Franco i Perón amb aquesta xarxa. La vida dels nostres herois quedarà marcada pel seu compromís ètic. Al seu voltant, desenes de protagonistes, alguns d'ells no ficticis, conformen una novel.la que m'ha semblat extraordinària. A destacar les protagonistes femenines i molt especialment les dues dones del Doctor García, tan diferents entre elles com immenses en el seu retrat.

L'escriptora txeca Monika Zgustova, que porta tres dècades residint a Barcelona, ha publicat en català i en castellà 'Vestides per a un ball a la neu' ( Galàxia Gutenberg). Durant anys, l'autora ha recollit pacientement el testimoni de dones que van ser víctimes de la repressió del règim soviétic al Gulag. Els casos corresponen fonamentalment a intelectuals i entre elles destaca el cas ja tractat a molts textos de  l'Olga Ivínskaia, l'amant de Boris Pasternak, que després de la mort del premi Nobel va pagar amb la seva filla Irina l'èxit d''El Doctor Jivago'. Zgustova sembla voler limitar-se a prendre acta respectuosament de les paraules d'aquestes dones, totes elles ja d'avançada edat o ja traspassades, però ho fa amb un gust i un to literaris realment admirables.

Fa molts anys que sóc seguidor incondicional de la madrilenya Belén Gopegui. En les seves primeres obres podem reconèixer molts temes que han acabat sent centrals en els darrers anys, com ara les frustracions dels joves amb el sistema econòmic i polític, el mileurisme, el control de la informació... I ho fa sempre amb una gran perspicàcia en el tractament dels personatges, una arquitectura literària complexa i un activisme    clar. Reconec que els seus darrers llibres han perdut fluidesa, però no puc deixar de destacar l'interès de 'Quédate este día y esta noche conmigo' (Random  House), protagonizat per la molt curiosa relació d'amistat formada per un jove universitari i una dona en la seixantena. Tots dos envien conjuntament una llarga i heterodoxa solicitud de feina ni més ni menys que a Google. Les reflexions incorporades pels seu redactors i pel seu receptor sobre la robòtica, el dret a la intimidat, el domini de la informació i molts altres qüestions mereixen una lectura que ha de ser  assossegada i, en tot cas, gens senzilla.