dijous, 7 de setembre del 2017

SAPIENS


Acabo de llegir un llibre d’assaig que trobo extremadament recomanable. Es tracta de SAPIENS, escrit per l’historiador jueu Yuval Noah Harari. Doctorat a Oxford és catedràtic de la universitat de Jerusalem i amb aquest llibre ha aconseguit fama mundial.

SAPIENS  vol ser una breu història de la humanitat, que comença amb dels primers homínids africans i segueix les traces de les tres grans revolucions de la nostra espècie: les revolucions cognitiva, agrícola i científica.
Malgrat la profunditat de les seves reflexions està escrit en un llenguatge senzill i clar i farcit de casos i exemples molt entenedors i posa en qüestió  la feblesa de moltes de les idees preconcebudes i de mites que  ens hem empassat.

En diferents a capítols tracta específicament la revolució agrícola i les seves conseqüències i implicacions.  El segon blog es dedica als elements que han permès configurar les civilitzacions humanes: el diner, les religions i la visió imperial. En tercer lloc es centra en la revolució científica i els seus elements motrius: la ciència, la industria i el capitalisme. Finalment, aborda la situació actual de l’homo sapiens i les expectatives de la seva futura transformació en un esser nou al que anomena Homo Deus, que ha sigut objecte d’un segon llibre que ha publicat recentment.

SAPIENS, ha sigut un gran èxit a tot el món; diuen que se n’han venut més de cinc milions d’exemplars. Però no us confoneu, no és allò que en diem un best seller. Es un llibre molt seriós, amè i que us pot omplir les tardes d’estiu de coneixement.