dimecres, 26 d’abril del 2017

Tres consagrats en castellà i dos thrillers en català

El primer trimestre de l'any ens ha portat molt bones noves novel·les de tres dels escriptors espanyols que considero imprescindibles. Comencem per Luis Landero, qui després d'escriure amb èxit i en to autobiogràfic el seu canvi de vida com a jubilat a "El balcón en invierno", ens ofereix ara, com sempre a Tusquets, "LA VIDA NEGOCIABLE". Novament l'autor estremeny resident a Madrid narra amb el seu estil artesanal i cervantià al voltant del seu tema principal, "el afán",  un propòsit continu de fer grans plans vitals no acompanyat de la voluntat real de posar-hi els mecanismes necessaris per assolir els objectius proclamats. Els protagonistes de Landero semblen condemnats a una adolescència perpètua, que en aquest cas aboca a  actes perversos.

El també estremeny d'origen però català d'adopció Javier Cercas revisa a "EL MONARCA DE LAS SOMBRAS" (Mondadori) la curta vida del seu tiet-avi Juan Mena, qui va morir abans dels vint anys a la guerra civil a la localitat tarragonina de Bot. Mena és l'heroi familiar però també una vergonya per haver estat falangista i alferes provisional de l'exèrcit rebel. Cercas entra a fons en aquesta contradicció, en bona part com un missatge d'amor a la seva mare, investigant i interpretant el que va significar la guerra i arribant a una conclusió similar a aquella gran cançó de Raimon segons la qual "tots havíem perdut". Impagables pel seu humor són les planes amb protagonisme compartit amb el director de cine David Trueba fent catarsi sobre el seu divorci.

El barceloní Enrique Vila-Matas continua amb els seus virtuosos jocs literaris i metaliteraris a "MAC I SU CONTRATIEMPO" (Seix Barral), on un advocat lletraferit acomiadat poc abans de l'edat de jubilació intenta superar el seu trauma a través de l'escriptura d'un diari en el que va explicant com es proposa reescriure un llibre editat molts abans per un veí seu, escriptor d'èxit. També aquí trobem molt humor i molt fi, però encara més remarcable és el seu conjunt d'impressions sobre el fracàs i els gelos.

A aquestes tres grans novel·les afegeixo aquest mes dos thrillers en català que m'han agradat força. Per una banda, Jordi de Manuel ens presenta a "MANS NEGRES" (Pagès) set relats breus on apareix, no sempre amb el paper principal, l'inspector de policia Marc Sergiot, protagonista d'unes quantes bones novel·les anteriors. Es llegeixen molt bé i ens mostren alguns dels precipicis de l'ànima humana quan es converteix en criminal.

Menys conegut literàriament però més socialment és el periodista Andreu Claret, que ha desenvolupat diverses tasques polítiques, culturals i diplomàtiques a la seva vida. Ara ens presenta amb molt de ritme i una trama ben complexa "VENJANÇA" (Columna), una història al voltant de la filòsofa egípcia Hipàtia. Una jove de Milwaukee resident a Alessandria es veu implicada en la resolució d'un enigma de fa setze segles  en un foc creuat amb el Mossad, la CIA, el Vaticà i un grup catòlic preconciliar que no li fan la vida gens fàcil.