dijous, 23 de febrer del 2017

Comancheria

Si La la la land reprenia el gènere dels musicals, Comancheria - també amb 4 nominacions als Òscars : Millor pel·lícula, millor actor secundari, millor guió original, millor edició - reprèn el gènere de l'oest (neowestern).
Comancheria presenta la nostra societat com un oest salvatge on els que assalten la butxaca del ciutadà mitjà són aquestes institucions tant respectables anomenades bancs.
I quan la defensa contra aquest assalt que fa difícil la supervivència de moltes famílies  esdevé igualment salvatge, ens trobem amb una pel·lícula on l'ordre de les coses sembla capgirat, i on s'avança frenèticament, pistola en mà, canviant el cavall pel cotxe, cap un final incert i dolorós perquè guanyi qui guanyi sempre hi haurà algú que perdi.

Cant de la ràbia dels perdedors, clam a la justícia per la pròpia mà, però alhora pel·lícula que fa reflexionar sobre els valors personals i socials que ens conformen. Bona direcció de David Mackenzie i grans interpretacions dels 2 germans Tanny i Toby Howard (Chris Pine i Ben Foster) que lluiten amb mitjans poc ortodoxes per evitar el desallotjament del ranxo familiar, i són perseguits pel policia "ranger" Marcus Hamilton (Jeff Bridges, nominat per al premi com actor secundari) i el seu company Alberto Parker (Gil Birmingham) en una lluita sense quarter.


Pel·lícula candidata no tan sols al premi Óscar a la millor pel·lícula i al millor guió (trepidant història de Taylor Sheridan, que combina una acció i intriga vibrant amb una forta crítica social) sinó també a esdevenir un "clàssic": una d'aquelles pel·lícules que s'incrusten en el nostre record cinematogràfic perquè ens han mantingut enganxats a les butaques fins l'últim minut  i ens han regalat amb una visió punyent i colpidora de la nostra societat que es queda enganxada a la nostra retina i a la nostra ment.