divendres, 8 de novembre del 2013

Torneig de dramatúrgia

A la inauguració de la temporada del Teatre Nacional de Catalunya, ara fa unes setmanes, un gag qüestionava amb sentit de l'humor l'existència d'una nova "dramatúrgia catalana". La gràcia del gag era la referència irònica a l'emergència d'una sèrie d'autors joves que escriuen teatre en català i que estan aconseguint amb bastant èxit exhibir-lo en sales comercials. Com no podria ser d'altra manera, existeix una certa polèmica sobre si aquest grup d'autors conforma un moviment nou, i si cal anomenar el que fan amb l'etiqueta "dramatúrgia catalana". Però el que és indiscutible és que, si en parlem, és perquè s'han posat en marxa instruments per visualitzar i promocionar aquests autors en bloc i fins i tot per fomentar la seva col·laboració. 

Un exemple recent és l'espectacle que s'ha estrenat al Teatre Lliure aquesta temporada, "La revolució no serà tuitejada", escrita i dirigida a sis mans per Jordi Casanovas, Guillem Clua i Pau Miró. Un altre exemple són les tres edicions del "Torneig de Dramatúrgia Catalana" que organitza des de 2011 el Festival Temporada Alta de Salt. Es tracta d'un concurs on 8 autors escriuen textos breus i de petit format que seran interpretats per actors que coneixeran el text aquell mateix dia. El públic vota les seves obres preferides sense conèixer qui n'és l'autor en una dinàmica eliminatòria que acaba amb una gran final en la que es proclama el guanyador. Alguns dels textos de les dues primeres edicions han acabat arribant als escenaris i de ben segur que dels d'aquest any també en sentirem a parlar. De moment, després de la primera ronda, els quatre finalistes són Paco Mir, Marc Crehuet, Marc Artigau i Jordi Oriol. Dilluns vinent se celebra la primera semifinal i caldrà esperar fins al 3 de desembre per conèixer el guanyador. 


1 comentari:

Hermínia Pujol ha dit...

Suposo que un altre exemple és Bolxevics d'Aleix Aguilà per la Companyia Solitària. El cert és que ni l'obra del Lliure a la que fas referència, ni aquesta, m'han interessat gaire. No sé si el "concurs" del Temporada Alta té un millor nivell.